Djuren i mitt hjärta

Jag har haft tur och mina hästar har varit friska och fått leva länge. På nästan 20 år har jag inte förlorat någon häst. Varje djur har ändå en plats i mitt hjärta för alltid eftersom var och en av dem har varit så speciell på sitt eget vis. Det är djurägandets baksida att man också måste uppleva dessa otroligt sorgliga stunder men glädjen av att få leva med djur är ändå så mycket större och ”sorgen och glädjen de vandra tillsammans”. Sådant är livet.

Get

Jag har alltid önskat mig en afrikansk dvärgget. Jag har alltid tyckt att de verkar vara extremt barnvänliga djur och det har visat sig stämma bra. Geten har fått sitt namn efter min andra namngivningsmetod – almanacksmetoden – hon heter Olivia eftersom hon är född den 15 april 2007.

Olivia får gå fritt på gården – det är svårt att stänga in en get.

Gläntans Pilar f. 1993, e. Gläntans Cross u. Furunäs Paulina

Världens snällaste, supersnabba Pillan, blev sjuk hösten 2019 och fick sluta sina dagar hemma på gården.

Doris, (Värends Dorothea) f. 1995, e. Östertorps Dag Vag
u. Värends Dun

Doris var en snabb ponny. Hon var också den enda som fått guld på utställning . Tyvärr fick hon mer och mer problem med sina hovar på grund av fång och fick därför sluta sina dagar hemma på gården.

Frisco Kitty f. 1990
Vår fina vita sagoponny blev 26 år. Han var mångas favorit och var en så snäll ponny som alla kunde rida. Tack för allt Frisco

Zorro f. 1991
Snällare häst än Zorro får man leta efter. Han blev 25 år.

Zenita f. 1994, e. Componist v.d. Römer u. Zola v. Tonenhof
Sommaren var inte Zenitas årstid. Hon led svårt av sommareksem så nu fick hon bli fri från det. Zenita blev 22 år

Asterix f. 1980. utan stam
Nu betar världens snällaste ponny på de evigt gröna ängarna. Vilken fantastisk ponny han har varit. Aldrig en sur min, alltid pålitlig och framåt, aldrig bockat, bitit eller sparkat – inte ens nafsat efter någon. Många, många barn har blivit lyckliga efter sin första galopp på Asterix. Tack för allt Asterix! Han blev 35 år. Vi glömmer dig aldrig!

Euro f. 2007, e. Eimen v.h. Nijland u. Värends Dorothea
En genomsnäll ponny, min egen uppfödning, drabbades av en svår sjukdom, kanske var det en hjärninflammation eller hjärntumör, veterinären kunde inte ställa någon säker diagnos, mer än att ”det finns ingen bot”. Han blev avlivad i okt 2014. Euro blev 7 år.

Capella – min första egna åsna
Supersnäll, men hon tacklade av under sommaren 2014 och jag kände att nu får hon sluta sina dagar. Capella blev 27 år.

Katten Toulouse
En mycket söt liten katt, sov alltid på min kudde. Hon hade fina blå ögon eftersom hon var till hälften Helig Birma. Toulouse blev 14 år.

Hunden Cindy
Cindy var verkligen en trofast vän som jag saknar mycket. Hon blev 14 år. Cindy kom till mig våren 2006 från en familj som inte kunde ha henne kvar. Hon var en Shetland Sheepdog med den vackra färgen som kallas ”blue merle”. Cindy föddes 1999 och hade en fin stamtavla.

Påfågeln Safir
Tyvärr hittade jag Safir död i trädgården sommaren 2012. Sorgligt med sant. Det hela är ett mysterium då han inte hade några synliga bitmärken eller annat. Det känns väldigt tomt då han var en stor färgsprakande fågel som tog mycket plats och uppmärksamhet och var en stor personlighet

Katten Fridolf
Fridolf blev 17 år

Tora Li f. 1986. e Slogum Tor u. Skarptora
Tora Li var en kallblodig travhäst. Hon har aldrig varit tävlingstravare även om hon var i träning de första åren av sitt liv. Men Tora Li föredrog att ta det lugnt i livet. Hon var en snäll och stabil häst att rida ut i skogen på och hon var lugn och trygg att köra med vagn.

Papegoja
Min papegoja hette Adam. Han var en halsbandsparakit. Han bodde i en bur i mitt kök. Jag fick Adam av en familj som hade tröttnat på honom. Emellanåt skrek han mycket högt. Han kunde inte prata med han visslade vackert då och då.

Dos f. 1990, e. Kärlingehults Max u. Duffi
Dos var en ponny med väldigt mycket framåtbjudning. Han älskade att bli körd men var även en bra ridponny.

Till minne av min fantastiska häst Sweetheart
Du var min trogna vän i 20 år. Du var alltid så snäll. Du ville alltid framåt. Hur många gånger har jag tränsat dig under alla dessa år? Tusentals gånger. Inte enda gång att du har vänt bort huvudet – alltid villigt sökt dig mot bettet. Hur många mil har du burit mig? Tusentals! Många spännande distansritter har vi klarat av. Många långa ridrundor i ur och skur. Aldrig har jag känt mig så trygg på någon häst. Du älskade att springa och röra på dig. Du fick med dig alla ponnyer på vilda galopper i hagen. Du var som en unghäst fast du närmade dig 30 år.

Min vackra svarta vän – tack för allt!

”En häst galopperar med sina lungor – håller ut med hjärtat – och vinner med sin karaktär”

Picasso
Picasso var min fantastiskt vackra påfågel. Jag fick honom av familjen Josefsson i Töve. Deras påfåglar har alla namn som börjar på ”P”. Så jag tänkte att jag fortsätter med det och ett namn som ”Picasso” passar verkligen ett sådant färggrant djur. Vilket skådespel att få se honom fälla upp sina vackra fjädrar. Jag tröttnade aldrig på att se det fast jag fick uppleva det ofta. Det var som ett naturens skådespel som aldrig upphörde att fascinera. ”Att äta eller ätas” är naturens lag och ”Picasso” blev rävmat någon på försommaren. Så även alla mina hönor utom en. Så ledsamt, så ledsamt, men det var bara att acceptera faktum.

Matisse
Vilken underbar liten häst. Det var verkligen Ponnyn med stort ”P”. Det var också med Matisse hela mitt ponnyliv började. Han var så snäll och hundratals barn har lärt sig rida på honom. Jag köpte honom när han var ett halvår gammal och han blev 17 år. Vi är så många som sörjer och saknar honom. Han fick avlivas på grund av svår fång.

Myramis
En annan otroligt snäll ponny. Myramis hade jag också haft nästan hela hans liv från det att han var ett år men han blev ”bara” 12 år. Han avlivades av samma orsak som Matisse.

Friskus
Min vackra snövita katt som var döv. Jag tänkte alltid att förr eller senare råkar han ut för något men han blev ändå 8 år. En obotlig inre skada till följd av att han blivit påkörd gjorde att han fick somna in för alltid.